ÅRETS PERENN

Årets perenn utses årligen av Perennagruppen. Detta görs med stöd av gruppens samlade kunskap och erfarenhet, med syfte att lyfta fram särskilt värdefulla trädgårdsväxter som blivit bortglömda eller har ett prydnadsvärde som underskattats. Årets perenn är alltid frisk, härdig, vacker och lättskött. Årets perenn har blivit en stor succé.

2017 - Krypflox

Kryphlox alba

Frodig och tät marktäckare med ljuvlig blomning i maj-juni. Blommorna är riktigt vita, 2-3 cm stora och sitter i klasar i toppen av cirka 15 cm höga blomstänglar. Plantorna blommar rikligt och de vissnande blommorna försvinner sedan diskret av sig själva, utan puts. Resten av säsongen står det fräscha bladverket för skönheten. Grönskar tidigt på våren och i skyddade lägen är den dessutom mer eller mindre vintergrön.

2016 - Liten Kärleksört

Hylotelephium cauticola

Torktålig perenn som ger rabatten eller krukan en härlig färgklick på hösten. En böljande kant på rabatten, snyggt överhäng på krukor och murar eller en blommande drapering över låga stenar. Det är några av de uppgifter liten kärleksört löser galant.

2015 - Vit skogsaster

Aster divaricatus

Fantastisk perenn som finns planterad under vår vackra magnolia kobus till vänster vid gula rådgivningshuset. Blommar under sensommar och höst t.o.m. i det svåraste läget, torr skugga. Med sina moln av små strålblommor mot mörkgröna blad, på svarta sicksackande stammar, fyller den ut den plats den får i rabatt, kruka eller woodland, i de flesta jordar i hela landet. Den är också värdefull som snittblomma!

2014 - Vårälväxing

Sesleria Heufleriana

En skir tuffing som inte invaderar sina grannar!
Motsägelsefull eller perfekt? Snarare både elegant och naturlig. Mångsidig och överraskande!
Se närsynt på detta lilla mästerverk, som redan i mars-april börjar visa upp sig med sina distinkta små, först vita, sen svartvioletta blomhuvuden. Bladen är gröna på ena sidan och dekorativt blådaggiga på andra.
Skötselfri och intressant hela året.
En perenn i tiden. En drömväxt helt enkelt!