ÅRETS PERENN

Årets perenn utses årligen av Perennagruppen. Detta görs med stöd av gruppens samlade kunskap och erfarenhet, med syfte att lyfta fram särskilt värdefulla trädgårdsväxter som blivit bortglömda eller har ett prydnadsvärde som underskattats. Årets perenn är alltid frisk, härdig, vacker och lättskött. Årets perenn har blivit en stor succé.

2019 - Purpurmejram
Origanum (Laevigatum-Gruppen) ´Herrenhausen´

Purpurmejram ´Herrenhausen´ är väldoftande, vacker under lång tid och de pollinerande insekternas favorit. Den bildar fluffiga, blommande kuddar i mjuka, violetta nyanser och är lika fin i rabatt som i kruka och som marktäckare. Är utsedd som årets perenn 2019 för sin skönhet, mångsidighet och sin generositet mot våra flygande vänner.

En torktålig perenn som växer upprätt, rundat och blir ungefär 40 cm hög. Börjar blomma i juli och fortsätter sedan oförtrutet långt in i september. Blommorna är små, ljust rödvioletta och sitter i täta samlingar. Foderbladen, och därmed blomknopparna, är mörkvioletta. Det ger ett fint färgspel i blomsamlingarna som skiftar i båda nyanserna av violett. Bladen är små, under våren purpurfärgade men övergår sedan i mörkgrönt. Stjälkarna är mörka och ger fin kontrast till såväl blommor som blad.

Användningsområdet är brett. Purpurmejram ´Herrenhausen´ platsar i praktfulla rabatter, som kantväxt, elegant marktäckare, i köksträdgården och i kruka.

Plantera den gärna i ett sicksackmönster med två plantor i varje riktning. Då får de naturligt stöd av varandra. Som kantväxt är ´Herrenhausen´ ett mycket bra val. 

2018 - Höstsilverax

Actaea simplex

Actaea simplex är en finsmakarväxt för alla och grönbladig i sin ursprungliga form, men det är de mörkbladiga sorterna som Perennagruppen har valt. Det är framför allt de som är utsökta i form och färg samtidigt som de är friska, härdiga och lättodlade på det sätt som krävs av en Året Perenn.

De mörka höstsilveraxen är eleganta och ger liv och åt planteringar toppat med skira, doftande blomspiror som lyser upp trädgården om hösten. De har en stark karaktär och axlar rollen som solitär men är lika utmärkt i blandade rabatter, där den även har förmåga att förstärka skönheten hos de andra växterna.

Höstsilverax har sitt ursprung i nordöstra Asien och Japan. Arten och alla sorter trivs i såväl sol som skugga men behöver god tillgång till vatten och näring. Särskilt fukt är viktig för plantornas utveckling, bland annat för att de ska blomma ordentligt. Bladfärgen blir mest intensiv där det är sol en stor del av dagen.

I sol till halvskugga passar flera fina blommande perenner såväl färgstarka som ljuvliga milda toner. 
Höstsilveraxens mörka blad matchar alla gula nyanser.
Höstanemoner i toner av vitt, rosa eller violett.
Sköldpaddsört, Chelone obliqua
Temynta, Monarda olika sorter
Oktoberaster, Aster novi-belgii ’Early Blue’, ’Jenny’
Storbladig aster, Aster macrophyllus ’Twilight’
Fjäderaster, Kalimeris incisa
Parnäva, Geranium wallichianum ’Pink Penny’
Trädgårdsnäva, Geranium Rozanne
Solbrud, Helenium gula sorter.
Höstöga, Coreopsis verticillata
Strålrudbeckia, Rudbeckia fulgida ’Little Goldstar’ eller ’Goldsturm’.
Glansmiskantus, Miscanthus sinensis
Palmstarr, Carex muskingumensis.
 

2017 - Krypflox

Kryphlox alba

Frodig och tät marktäckare med ljuvlig blomning i maj-juni. Blommorna är riktigt vita, 2-3 cm stora och sitter i klasar i toppen av cirka 15 cm höga blomstänglar. Plantorna blommar rikligt och de vissnande blommorna försvinner sedan diskret av sig själva, utan puts. Resten av säsongen står det fräscha bladverket för skönheten. Grönskar tidigt på våren och i skyddade lägen är den dessutom mer eller mindre vintergrön.

2016 - Liten Kärleksört

Hylotelephium cauticola

Torktålig perenn som ger rabatten eller krukan en härlig färgklick på hösten. En böljande kant på rabatten, snyggt överhäng på krukor och murar eller en blommande drapering över låga stenar. Det är några av de uppgifter liten kärleksört löser galant.

2015 - Vit skogsaster

Aster divaricatus

Fantastisk perenn som finns planterad under vår vackra magnolia kobus till vänster vid gula rådgivningshuset. Blommar under sensommar och höst t.o.m. i det svåraste läget, torr skugga. Med sina moln av små strålblommor mot mörkgröna blad, på svarta sicksackande stammar, fyller den ut den plats den får i rabatt, kruka eller woodland, i de flesta jordar i hela landet. Den är också värdefull som snittblomma!

2014 - Vårälväxing

Sesleria Heufleriana

En skir tuffing som inte invaderar sina grannar!
Motsägelsefull eller perfekt? Snarare både elegant och naturlig. Mångsidig och överraskande!
Se närsynt på detta lilla mästerverk, som redan i mars-april börjar visa upp sig med sina distinkta små, först vita, sen svartvioletta blomhuvuden. Bladen är gröna på ena sidan och dekorativt blådaggiga på andra.
Skötselfri och intressant hela året.
En perenn i tiden. En drömväxt helt enkelt!