ÅRETS PERENN

Årets perenn utses årligen av Perennagruppen. Detta görs med stöd av gruppens samlade kunskap och erfarenhet, med syfte att lyfta fram särskilt värdefulla trädgårdsväxter som blivit bortglömda eller har ett prydnadsvärde som underskattats. Årets perenn är alltid frisk, härdig, vacker och lättskött. Årets perenn har blivit en stor succé.

2023 - Backsippa

Pulsatilla vulgaris


Backsippa är en ljuvligt vacker, långlivad och härdig perenn som värmer våra hjärtan när vi behöver det som mest. Så snart trädgården vaknat ur vintervilan slår de stora, färgstarka blommorna ut. Fulla av liv i sig själva, men också genom de insekter som här bjuds på nektar och pollen vid en tid då tillgången är begränsad i naturen.

Backsippa är en elegant perenn som blommar i april till maj med stora klockformade blommor. Den blir ca 20 cm hög och finns främst i färgerna blå, vit och röd/rosa. Det är en omtyckt blomma för viktiga pollinerare så som humlor och bin.

De trivs i solika och torra lägen och lämpar sig ypperligt att plantera på sten och gruspartier. Den förekommer vildväxande men numera väldigt sparsamt, främst i de södra delarna av landet. Den är fridlyst i hela landet och rödlistad.  
De överblommade blommorna bildar silverskimrnade fröställningar som har lätt att spridas med vinden.


2022 - Diamantrör

Calamagrostis brachytricha

Diamantrör är ett förtrollande vackert prydnadsgräs som kombinerar skönhet med anspråkslöshet och en härdighet som räcker för hela landet. Perennagruppen har därför utsett diamantrör, Calamagrostis brachytricha, till Årets perenn 2022.


Diamantrörets vippor är några decimeter långa och utvecklas till fullo i slutet av augusti. I torrt väder är vipporna luftiga och minsta vindpust sätter de i rörelse vilket gör att de är ett dynamiskt inslag i trädgården. När det är fuktigt samlar de på sig vattendroppar och vid rätt ljusförhållanden skimrar dropparna som diamanter vilket gett gräset dess svenska namn. De står fina långt in på hösten och även in på vintern beroende på väderförhållandena.

Diamantrör utvecklar täta tuvor som utvecklas tidigt på hösten. Höjden kan variera mycket beroende på växtplats. I full sol och i jord med måttlig fuktighet blir de cirka 80 cm i höjd men blomvipporna och med mycket fukt och en skuggigare växtplats kan de bli 120-13 cm när de blommar.

De är som vackrast i sol till halvskugga men klarar även skuggigare lägen. De övervintrar pålitligt i hela landet men där vintern kommer tidigt är en varm växtplats att rekommendera.


2021 - Trädgårdkantlök

Allium `Millenium`

Allium ’Millenium’ är en perenn som har allt. Den är snygg hela säsongen, har vackert bladverk och tjusig, generös blomning. Sorten är dessutom frisk, lätt att lyckas med och de pollinerande insekternas favorit. Perennagruppens val av Allium ’Millenium’ till Årets Perenn 2021 var enhälligt och självklart.

Allium `millenium`är en lökväxt som blommar juli till september. Blommningen är mycket riklig och sticker ut med sin lysande färg. Blommorna  är omtyckta av bin, humlor och fjärilar. De är ca 5 cm i diameter och höjden på plantan är ca 30 cm vilket gör att de fungerar utmärkt till snitt. Perennen trivs bäst i sol till halvskugga och klarar torra perioder. Den fungerar också bra i kruka där den är lättövervintrad.



2020 - Trebladsspira

Gillenia trifoliata


 För sin ljuvliga, skira blomning, sin anslående höstskrud och sin förmåga att skapa harmoni bland egensinniga rabattgrannar har gillenia, Gillenia trifoliata, utsetts till Årets Perenn 2020.

I rabatten bildar gillenia en väl sammanhållen planta som breder ut sig i maklig takt och är snygg nästan jämt. Under vår och försommar skickar den iväg mängder av tunna, förgrenade stjälkar mot skyn. En del av dem söker sig gärna in hos de växter som står intill. Resultatet blir en buskliknande, men fortfarande lätt växt som är överraskande stabil. Blomningen pågår länge under juli och augusti. Som regel finns inget behov av uppbindning ens när den blommar för fullt. Då har plantan som regel blivit runt 80 cm hög och lika bred. Där förhållandena är idealiska kan den bli ännu större.
Bladen är trefingrade och ett äldre svenskt namn på gillenia är trebladsspira. Hela bladverket får fantastiska höstfärger i nyanser av rött och gult. Till detta bjuder plantorna även på röda frökapslar.

Gillenia är en mycket långlivad, frisk, lättodlad och robust växt med
minimalt skötselbehov. Klipp ner och gödsla lätt under tidig vår. I övrigt mår gillenia bäst av att lämnas i fred. Arten är tolerant när det gäller växtplats och jordförhållanden och kan odlas i hela landet. Ursprunget är ljusa skogar i Nordamerika. I trädgården trivs den allra bäst i sol till halvskugga i mullrik, väldränerad jord med normal tillgång till fukt. Cirka 40 cm mellan plantorna,från centrum till centrum, är lagom planteringsavstånd.



2019 - Purpurmejram

Origanum (Laevigatum-Gruppen) ´Herrenhausen´

Purpurmejram ´Herrenhausen´ är väldoftande, vacker under lång tid och de pollinerande insekternas favorit. Den bildar fluffiga, blommande kuddar i mjuka, violetta nyanser och är lika fin i rabatt som i kruka och som marktäckare. Är utsedd som årets perenn 2019 för sin skönhet, mångsidighet och sin generositet mot våra flygande vänner.

En torktålig perenn som växer upprätt, rundat och blir ungefär 40 cm hög. Börjar blomma i juli och fortsätter sedan oförtrutet långt in i september. Blommorna är små, ljust rödvioletta och sitter i täta samlingar. Foderbladen, och därmed blomknopparna, är mörkvioletta. Det ger ett fint färgspel i blomsamlingarna som skiftar i båda nyanserna av violett. Bladen är små, under våren purpurfärgade men övergår sedan i mörkgrönt. Stjälkarna är mörka och ger fin kontrast till såväl blommor som blad.

Användningsområdet är brett. Purpurmejram ´Herrenhausen´ platsar i praktfulla rabatter, som kantväxt, elegant marktäckare, i köksträdgården och i kruka.

Plantera den gärna i ett sicksackmönster med två plantor i varje riktning. Då får de naturligt stöd av varandra. Som kantväxt är ´Herrenhausen´ ett mycket bra val.




2018 - Höstsilverax

Actaea simplex


Actaea simplex är en finsmakarväxt för alla och grönbladig i sin ursprungliga form, men det är de mörkbladiga sorterna som Perennagruppen har valt. Det är framför allt de som är utsökta i form och färg samtidigt som de är friska, härdiga och lättodlade på det sätt som krävs av en Året Perenn.

De mörka höstsilveraxen är eleganta och ger liv och åt planteringar toppat med skira, doftande blomspiror som lyser upp trädgården om hösten. De har en stark karaktär och axlar rollen som solitär men är lika utmärkt i blandade rabatter, där den även har förmåga att förstärka skönheten hos de andra växterna.

Höstsilverax har sitt ursprung i nordöstra Asien och Japan. Arten och alla sorter trivs i såväl sol som skugga men behöver god tillgång till vatten och näring. Särskilt fukt är viktig för plantornas utveckling, bland annat för att de ska blomma ordentligt. Bladfärgen blir mest intensiv där det är sol en stor del av dagen.

I sol till halvskugga passar flera fina blommande perenner såväl färgstarka som ljuvliga milda toner.
Höstsilveraxens mörka blad matchar alla gula nyanser.
Höstanemoner i toner av vitt, rosa eller violett.
Sköldpaddsört, Chelone obliqua
Temynta, Monarda olika sorter
Oktoberaster, Aster novi-belgii ’Early Blue’, ’Jenny’
Storbladig aster, Aster macrophyllus ’Twilight’
Fjäderaster, Kalimeris incisa
Parnäva, Geranium wallichianum ’Pink Penny’
Trädgårdsnäva, Geranium Rozanne
Solbrud, Helenium gula sorter.
Höstöga, Coreopsis verticillata
Strålrudbeckia, Rudbeckia fulgida ’Little Goldstar’ eller ’Goldsturm’.                      

 Glansmiskantus, Miscanthus sinensis

Palmstarr, Carex muskingumensis.


2017 - Krypflox

Frodig och tät marktäckare med ljuvlig blomning i maj-juni. Blommorna är riktigt vita, 2-3 cm stora och sitter i klasar i toppen av cirka 15 cm höga blomstänglar. Plantorna blommar rikligt och de vissnande blommorna försvinner sedan diskret av sig själva, utan puts. Resten av säsongen står det fräscha bladverket för skönheten. Grönskar tidigt på våren och i skyddade lägen är den dessutom mer eller mindre vintergrön.









2016 - Liten Kärleksört

Torktålig perenn som ger rabatten eller krukan en härlig färgklick på hösten. En böljande kant på rabatten, snyggt överhäng på krukor och murar eller en blommande drapering över låga stenar. Det är några av de uppgifter liten kärleksört löser galant.


2015 - Vit skogsaster

Aster divaricatus

Fantastisk perenn som finns planterad under vår vackra magnolia kobus till vänster vid gula rådgivningshuset. Blommar under sensommar och höst t.o.m. i det svåraste läget, torr skugga. Med sina moln av små strålblommor mot mörkgröna blad, på svarta sicksackande stammar, fyller den ut den plats den får i rabatt, kruka eller woodland, i de flesta jordar i hela landet. Den är också värdefull som snittblomma!




2014 - Vårälväxing

Sesleria Heufleriana


En skir tuffing som inte invaderar sina grannar!
Motsägelsefull eller perfekt? Snarare både elegant och naturlig. Mångsidig och överraskande!
Se närsynt på detta lilla mästerverk, som redan i mars-april börjar visa upp sig med sina distinkta små, först vita, sen svartvioletta blomhuvuden. Bladen är gröna på ena sidan och dekorativt blådaggiga på andra.
Skötselfri och intressant hela året.
En perenn i tiden. En drömväxt helt enkelt!